Пљевља

У Пљевљима су завршени 26. Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић“, доделом признања и учешћем најбољих хумориста, сатиричара и карикатуриста  из држава региона.Признање „Типар“ за најбољу сатиричну књигу објављену у 2011. години на подручју бивше Југославије, уручено је Милану Тодорову, књижевнику из Новог Сада, за књигу сатиричних прича под насловом „Безброј наших живота“, у издању Београдског афористичарског круга. Награда са састоји из плакете и новчаног износа од 800 евра.

Жири, на чијем челу је био Александар Баљак из Београда, навео је у образложењу да су све приче у награђеној књизи „зреле, дорађене и у квалитативном смислу уједначене“. „Писане су живо, питко, сликовито, савремено, комуникативно и језички богато“, истакнуто је у саопштењу жирија у којем су били и Вељко Рајковић из Подгорице и Зоран Раонић из Пљеваља.

Награду „Вуко Безаревић“ за најбољу сатиричну причу на конкурсу манифестације Дани хумора и сатире, добила је Љиљана Браловић из Прањана код Горњег Милановца, за причу „Лајем, не престајем“. Одлуку је донео трочлани жири чији је председник био Александар Чотрић из Београда, а чланови Дејан Миличић из Пљеваља и Сабахудин Хаџиалић из Сарајева. Лауреату су припали плакета и 400 евра новчаног дела награде.

На конкурс је пристигло 128 прича, аутора из Црне Горе, Србије, БиХ и Хрватске.

„Кроз причу на микро плану, из визуре старије жене, која сама живи у кући на селу, говори се о општим питањима отуђења, усамљености, тешког живота, осиромашења села, одласка људи у градове, губитника транзиције, изборних манипулација, уцењивања немоћних, куповине гласова и давања лажних обећања“, истакнуто је, поред осталог, у одлуци жирија.

Жири за доделу награда деветнаестог Конкурса за карикатуру „Ристо Пејатовић“, којег су чинили председник Миланко Каличанин из Краљева и чланови Јелена Лазаревић и Жељко Чабаркапа из Пљеваља прегледао је 124 рада, 51 аутора и одлучио је да „Гран при“ Дана хумора и сатире добије карикатуриста Дарко Дрљевић из Колашина. Две специјалне награде равноправно су додељене Мухамеду Ђерлеку из Новог Пазара и Јакши Влаховићу из Београда.

Освајачу „Гран прија“ уручена је плакета и 550 евра, а добитницима специјалних награда, поред плакета, припало је и по 165 евра.

Изложба карикатура са конкурса „Ристо Пејатовић 2012“ постављена је у холу Дома војске у Пљевљима.

Пред више стотина посетилаца, на завршној вечери хумора и сатире, одржаној у Дому војске у Пљевљима, учествовали су сатиричари из Црне Горе – Милорад Јокнић, Зоран Раонић,  Дејан Миличић, Вељко Рајковић, Миленко Пајовић, Драган Копривица и Бојан Рајевић; из Србије – Александар Чотрић, Петар Пајић, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Радивоје Бојичић, Александар Баљак, Јасмина Буква, Петар Лазић, Горан Радосављевић и Бојан Љубеновић, и из БиХ – Сабахудин Хаџиалић и Екрем Мацић.

Хумористи, сатиричари и карикатуристи из региона посетили су Југословенски музеј хумора и сатире у Пљевљима, јединствену институције ове врсте у целој бившој Југославији. Кустос Музеја Јелена Лазаревић упознала их је са изложеним експонатима, међу којима се налазе неки од првих сатиричних часописа који су излази у 19. веку, вредне и ретке књиге из области хумора и сатире, 1.881 оригинална карикатура са деветнаест досадашњих конкурса „Ристо Пејатовић“. Посебну вредност музеја представља „Својеручник“ који садржи преко 100 пластификованих, руком писаних и илустрованих прилога, најпознатијих екс југословенских хумориста, сатиричара и хумориста.

У оквиру манифестације Дани хумора и сатире 2012. у Пљевљима глумац Зијах Соколовић је 13. јуна играо монодраму „Глумац… је глумац… је глумац“, а 15. јуна је одржано хумористичко-сатирично милетисање на којем су учествовали глумци, песници и ансамбл народних игара.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.