Афоризам у Делчеву

Међународни фестивал афоризма и карикатуре „Пијанец 2014“ одржан је по трећи пут у македонском граду Делчеву на коме су додељене плакете и дипломе за стваралаштво и најбоље радове са конкурса и представљено шест издања књига афоризама сатиричара из Србије и Македоније.

Делчево

Почетак вечери обележило је отварање изложба карикатура на тему „Зелено, зелено“, а затим је награђеним ауторима афоризама на исту тему Василу Толевском из Македоније, Братиславу Костадинову из Србије и Веселину Зидарову из Бугарске, као и Миру Георгиевском за трајне вредности и посебан допринос развоју македонске карикатуре, признања уручио Градоначелник општине Делчево Дарко Шехтански.

Поред награђених аутора, учесника конкурса за афоризме и карикатуру, којима ће признања бити послата поштом, признање за трајне вредности и посебан допринос развоју македонске сатире биће накнадно уручено Ивану Карадаку.

Добитник „Благодарнице“ делчевског фестивала за подршку манифестацији чији је пун назив „Пијанечки денови на сливата 2014“ је Владица Миленковић. Према речима Милета Ђорђијоског, организатора фестивала афоризма и карикатуре, ова „Благодарница“ се пре свега односи на помоћ у техничкој реализацији уређивања књижевних издања. Док је од стране Општине Делчево „Благодарницу“ добио Миле Ђорђијоски за успешну организацију фестивала већ трећу годину заредом. Од награђених аутора у програму је учествовала и афористичарка Ленче Стоименова, један од добитника специјалне награде Градоначелника општине Делчево према препоруци жирија.

Делчево

У делу програма фестивала предвиђеном за промоцију нових књига афоризама аутора са простора Балкана, своје књиге „Таштина таштина“ и „За сваки случај“, обе у издању КУА „Артија“ из Параћина, представили су аутори из Србије Горан Радосављевић и Владица Миленковић, као и македонски аутори: Васил Толевски књигу „Маде ин Мацедонија“ (издање „Макформа“ из Скопља) и Миле Ђорђијоски књиге „Три пати на ден (Три пута на дан)“ и „Никој не сака да биде плашило (Нико неће да буде страшило)“, обе у саиздаваштву „Ориона“ из Делчева и КУА „Артија“. Поред ових књига представљен је и зборник афоризама „Делчевски кукуригања (Делчевска кукурикања)“ у којој су заступљени учесници првог фестивала одржаног 2012. године: Горан Радосављевић, Миодраг Стошић и Владица Миленковић из Србије и Васил Толевски, Миле Ђорђијоски, Атанас Крлевски и Ристо Филчевски из Македоније.

У пространом фоајеу Спомен дома АСНОМ у Делчеву, у петак 26. септембра, на почетку вечери тражила се столица, а на крају и књига више, док су у току представљања књига афористичари често прекидани аплаузима и смехом када су и долазили до даха за пун сат трезвене афористичарске стварности.

Делчево

Догађај је пропратила локална телевизија „Д1“ у чијем је студију сутрадан, у суботу 27. септембра, снимљен групни интервју са учесницима фестивала.

Вест преузета са http://blog.zikison.net/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.